Kopanje in nega popka

NOVOROJENČEK  →  UMIVANJE

DOJENČEK             →  KOPANJE

Umivanje novorojenčka

Koža je največji organ, ki opravlja številne pomembne funkcije. Po svoji funkciji je koža zdravega donošenega novorojenčka enaka kot pri odraslem, vendar se še razvija in prilagaja zunanjim dražljajem, zato je skrb zanjo zelo pomembna. V prvih tednih se lahko pojavijo številne kožne spremembe, ki so nevarne ter prehodne. Včasih potrebujejo obravnavo v ustrezni zdravstveni ustanovi. Koža zdravega donošenega novorojenčka je do 60% tanjša. Žleze lojnice še niso povsem razvite, količina kislinskega plašča je manjša, bolj dovzetna za razne okužbe. Koža novorojenčka se zlahka izsuši, novorojenček je tudi bolj dovzeten za absorpcijo škodljivih snovi skozi kožo.

Prepustnost kože je zvečana predvsem pri nedonošenčkih in novorojenčkih z vneto kožo. Tudi sistem termoregulacije je občutljivejši, njihovo telo se hitreje pregreje ali prehladi. Zato je skrb za zdravje kože zelo pomembna. Ob rojstvu je koža pokrita z odmrlimi celicami vrhnjice in izločki lojnic. Redno umivanje z mlačno vodo je popolnoma zadosti. Če se že uporablja milo, se svetuje blago syndet milo, ki ga dobro oplaknemo. Večina zdravih novorojenčkov ne potrebuje dodatnih negovalnih mazil. Umivanje se svetuje vsak dan ob istem času. Zaporedje umivanja z vodo in krpicami vas bo naučila patronažna medicinska sestra.

Kože nikoli ne izpostavljamo soncu.

Novorojenčka umivamo vsak dan, ne pozabimo odprtin, kjer se pojavljajo izločki. Pazljivi smo v predelu popka, saj le-ta še ni zaceljen in lahko pride do vdora bakterij ter posledično do vnetja.

Popek 1x na dan očistimo s sterilnimi zloženci ter fiziološko raztopino, dokler krn ne odpade in se ne zaceli. Krna ali kasneje rane ne prekrivamo, pazimo tudi, da očiščeni predel z zložencem osušimo.

Kopanje dojenčka

Dojenčka prvič skopamo, ko se krn popka posuši in odpade. Kopamo vsak dan, vendar najmanj 2-3x na teden. Najprej si na previjalno mizico pripravimo vse pripomočke, ki jih bomo potrebovali (tetra plenica 2x, brisača, krpica za umivanje, oblačila, odeja za po kopanju). Priporočeno se kopa vsak dan ob približno isti uri, da otroku vzpostavimo določen dnevni ritem. Temperatura vode naj bo 36°C (termometer za kad) in prostor ogret med 26°C in 28°C. Postopek nege med kopanjem vam bo pokazala patronažna medicinska sestra. Po kopanju otroka osušimo s primerno brisačo, kožo pivnamo in ne drgnemo. Z otrokom se vmes pogovarjamo, mu pripovedujemo kaj počnemo itd.

Nekateri novorojenčki imajo bolj suho in luščečo kožo. Taka koža razpoka, na teh mestih je možen vdor škodljivih bakterij v telo. Koža je suha zaradi pomanjkanja vode v vrhnjici in vsi postopki nege so usmerjeni, da vodo po kopeli tam obdržimo. Zadostna rehidracija kože je ključna. Nasprotje suhemu je mokro in ne mastno. Kožo zato najprej rehidriramo s kopeljo, kateri sledi nega s predpisanim mazilom in kremo. Svetuje se 5 minutna kopel, tako se odprejo keratinociti, poroženela plast vrhnjice se dobro hidrira. V nadaljnjem postopku lahko dodamo olje, ki je primerno le, ko koža nima znakov vnetja. S tem postopkom ujeto vodo v vrhnjici zadržimo, da ne izhlapi. Nato po kopeli kožo popivnamo in po navodilih še namažemo s primerno kremo. Priporoča se izdelke brez umetnih konzervansov, dišav, barvil, peneče kopeli se odsvetujejo. Zaradi tolerance na negovalna mazila je pogosto nega individualno prilagojena vsakemu novorojenčku posebej. Pretirano uporaba neustreznih mazil lahko povzroča vnetje kože.

Svetuje se pranje perila z blagimi pralnimi praški ter, da se večkrat izplakne. Odsvetuje se mehčalec za perilo.

Nega popka

Zdrav popek je brez rdečine, otekline, gnojnega izcedka in smrdečega vonja, brez močnejše krvavitve. Izcedek pa je prisoten manj kot 2 tedna po odpadu krna popkovnice.

Krn popkovnice se ne prekriva z zložencem, saj to podaljšuje čas sušenja krna. Krn popkovnice je idealno gojišče za bakterije.

Pripomočki, ki jih potrebujemo: tamponi, 0,9% NaCl (10ml, za 1x uporabo) v primeru gnoja ali krvi. Popek se čisti 1x na dan s fiziološko raztopino, če je onesnažen, večkrat dnevno.

Preden popek negujemo si moramo umiti roke. Popek naj bo zračen in nepokrit z zloženci. Plenica naj popka zaradi sušenja ne prekriva v nobeni fazi do zacelitve.

Perilo novorojenčka prvi mesec peremo ločeno od preostalega perila in z dodatnim izpiranjem. Pravilen postopek nege popka vas bodo naučile patronažne medicinske sestre.