Prvič v vrtec

Se tudi vi in vaš otrok pripravljata, da ga jeseni prvič pospremite v vrtec? Za sam vstop v vrtec otroka vnaprej ne morete pripraviti, saj zanj obstaja zgolj sedanjost. Lahko mu pa na lep način približate dejstvo, da gre v vrtec, da se bo samega vstopa veselil. Kako bo kasneje sam vstop sprejel in koliko časa bo trajalo uvajanje, da bo otrok z navdušenjem hodil v vrtec, je seveda odvisno od posameznega otroka, spodbude staršev, vzgojiteljev in celotnega okolja v vrtcu.

 

Kako vstop v vrtec doživlja otrok in kako bo uvajanje najuspešnejše?

Otrok je čustveno navezan na svoje starše, zato jih želi v novem okolju imeti v bližini, predvsem dokler ne razvije zaupanja v vzgojitelje.

Otrok se najbolj varno počuti v že znanem okolju, zato je najbolje, da uvajanje in spoznavanje novega okolja potekata postopno.

Otrok doživlja svet okoli sebe tudi skozi čustva najbližjih, zato je pomembno, kako se ob uvajanju in oddajanju otroka v vrtec počutimo starši.

 

Da bo uvajanje lažje:

→ Že pred vstopom otroka kdaj dajte v varstvo komu drugemu, bodisi babici, teti ali prijateljici, da se lahko počasi navaja na spremembe okolja.

→ Otroku vzbujajte zanimanje za vrtec, na primer tako, da gresta skupaj na sprehod mimo vrtca in pokukata, kako se otroci igrajo ali ga skupaj obiščeta.

→ Skupaj z navdušenjem pripravljajta vse potrebno za vrtec, da boste imeli vse pripravljeno in bo uvajanje teklo gladko.

→ Če se le da, si za uvajalno obdobje splanirajte dopust, da si za uvajanje lahko vzamete dovolj časa.

 

Kaj vse otrok potrebuje za v vrtec?

- Torbo ali nahrbtnik, v katerem bo imel pospravljena rezervna oblačila in stvari, ki jih v vrtcu potrebuje. Nekateri vrtci imajo omarice za otroke, kamor lahko mamice pospravijo rezervna oblačila (v tem primeru boste nahrbtnik potrebovali le za prinašanje svežih rezervnih oblačil), nekateri vrtci pa imajo zgolj obešalnike, kjer otrok pusti nahrbtnik z rezervnimi oblačili. Nahrbtnik naj bo majhen, da ga lahko otrok nese tudi sam. To, da se sami podajo z nahrbtnikom v vrtec, je za njih lahko pravo doživetje.

- Natančna navodila vam bo dala vaša vzgojiteljica, a praviloma naj bodo v nahrbtniku vsaj dva kompleta rezervnih oblačil (v času odvajanja od plenic kakšen kos več) in robčki za nosek. Punčke lahko imajo v nahrbtniku tudi rezervne elastike in sponke za lase.

- Če je otrok še v pleničkah, morajo starši za začetek v vrtec prinesti en paketek pleničk, ki otroku odgovarjajo, in v določenih vrtcih tudi vlažilne robčke. V kolikor ima vaš otrok občutljivo ritko, prinesite tudi hladilno mazilo, ki mu preverjeno odgovarja.

- Copatke. Le-ti naj bodo zračni in udobni, saj je otrok veliko časa v njih. Po možnosti naj bodo iz zračnega tekstila in z nedrsečimi usnjenimi podplati.

- Lonček za pitje. Lonček naj bo personaliziran – z imenom, posebnim motivom, da bo otrok v vrtcu prepoznal svoj lonček.

- Ninica – igračka za spanje. Pred spanjem je otrok že utrujen in toliko bolj občutljiv na novo okolje, zato je super, da mu za spanje ponudimo eno stalnico, njegovo najljubšo igračko, ki jo ima za spanje. Spanje v vrtcu lahko steče precej bolj gladko, če ima otrok ob sebi poznano igračko oziroma prijatelja, ki mu predstavlja vez z domom.

- Za deževne dni v vrtcu potrebujete dežnik in dežne škornje ali pelerino. Vzgojitelji otroke peljejo na zrak, tudi če je slabše vreme, saj je tekanje po dežju lahko prav zabavno. Poleg tega v deževnih dneh na površje pride več vrst zanimivih živalic, kot so deževniki in polžki, ki jih otroci obožujejo in jih radi opazujejo.

- Če se bo otrok udeležil katere izmed športnih dejavnosti v sklopu vrtca, potrebujete tudi primerno stekleničko, da bo po plesu ali telovadbi voda vedno pri roki.

- V poletnem času vas bo vzgojiteljica morda prosila, da prinesete kremo, ki zaščiti otroka pred soncem, pokrivalo in repelent, ki bo otroka, ko bodo s skupino na prostem, ščitil pred klopi in komarji. Nekatere skupine se odločijo tudi za skupinski nakup kreme in repelenta.

 

Izdelki za v vrtec