Izraščanje zobkov

Izraščanje mlečnih zob se ponavadi začne pri približno 6 mesecih, lahko tudi kak mesec prej in traja vse do 12 mesecev. Rast prvih zobkov je za vašega malčka in tudi za vas lahko zelo stresno obdobje. Vsak dojenček izraščanje zobkov doživlja drugače in tudi simptomi izraščanja zob se med otroci razlikujejo. Pomembno je, da te simptome prepoznate in malčku pomagate olajšati bolečino z različimi pripomoči in načini.


Najpogostejši simptomi pri izraščanju sob so zagotovo:


- Boleče in otekle dlesni

- Prekomerno slinjenje

- Motnje spanca

- Rdeča lička

- Grizljanje vsega, kar dosežejo

- Zmanjšan apetit

- Kratkotrajno povišanje telesne temperature


Vsi simptomi pa niso nujno povezani le z izraščanjem zob, zato vam svetujemo, da se pri drugih ali dolgotrajneših simptomih posvetujete s pediatrom.

 

KAKO LAHKO DOJENČKU POMAGAMO?

Dojenčku lahko pomagate na različne načine. Pomagate mu lahko s hlajenjem dlesni, z uporabo protibolečinskih gelov za dlesni, pomagajo pa tudi razne igrače in grizala, ki z grizenjem masirajo in blagodejno vplivajo na dlesni.

Hlajenje:

En od bolj enostavnih in okusnih načinov je hlajenje s sadjem. Otroku ponudite koščke zmrznjenega sadja, na primer banano, breskev, ki ga bo cucljal in si hkrati hladil razdražene dlesni. Zelo pomaga tudi hladna kovinska žlica. Pred obrokom žličko postavite za nekaj časa v hladilnik in ko je ohlajena, bo hranjenje za malčka bolj prijetno.

Igrače in grizala za grizljanje:

Menimo, da so grizala nepogrešljiv pripomoček pri izraščanju mlečnih zobkov. Samo grizenje in utrjevanje dlesni s pomočjo grizal, lahko malčku prinese veliko olajšanje. Različne oblike in barvitost grizal pa spodbujata otrokove čute in motorične sposobnosti ter hkrati dojenčka zamoti.

Danes je na voljo že veliko različnih grizal, obstajajo pa tudi takšna, ki vsebujejo poseben gel in so namenjene temu, da jih ohladite v hladilniku in nato ponudite dojenčku. Zavedati pa se morate, da vsa grizala niso enako primerna. Nekatere igrače oziroma grizala vsebujejo sestavo, ki ni najbolj varna za dojenčka. Pred nakupom zato premislite o materialu in obliki grizala, ki ga želite ponuditi svojemu otroku.

Pozorni bodite, da grizalo ne vsebuje ftalatov, ki so pravzaprav nevarne snovi, ki jih dodajajo plastičnim masam za boljšo gibljivost. Manj primerne so tudi igrače in grizala, ki vsebujejo PVC, saj vsebujejo nekatere težke kovine. Izogibajte se raznim kroglicam, saj lahko pride do zadušitve in raznim grizalom z luknjicami, saj se zaradi slinjenja in vlažnosti v grizalu lahko razvije plesen.

Zato vam predlagamo, da izberete grizalo iz 100% naravne gume/kavčuka, 100% bombaža ali drugega materiala, ki izpolnjuje najvišje standard prehrambene industrije in je popolnoma varno za otroka.

Tudi v naši ponudbi lahko najdete nekaj primernih grizal.

Gel za dlesni:

Gel je medicinski pripomoček, ki je posebno primeren za vnete dlesni zaradi izraščanja zob. Hitro odpravlja bolečino ter ščiti in pomirja ustno votlino dojenčka. Gel enostavno, s čistimi prsti, vtrite v dojenčkovo dlesen, večkrat dnevno.

Grizala za dojenčke

Seveda pa otroku, v času njegove stiske, najbolj pomaga vaša pozornost. Veliko crkljanja, igranja, poljubčkov in preživljanje časa na svežem zraku bo vsekakor pripomoglo, da bo vsaj malo odmislil neprijetno bolečino.

 

SLINJENJE V ČASU IZRAŠČANJA ZOBKOV

Da se otrok v času izrašanja zobkov slini, je dejstvo, ki ga ne moremo spremeniti. Lahko pa mu pomagamo oziroma poskrbimo, da ga v hladnješih dneh ni potrebno neprestano preoblačiti. Najboljša rešitev so rutke. Ko se otrok s slinico okrog vratu prekomerno omoči, rutko samo zamenjate.

 

OKVIRNA ČASOVNICA IZRAŠČANJA ZOBKOV

časovnica rasti zobkov