Ustvarjanje in barvanje pirhov z otroki

Barvanje in ustvarjanje velikonočnih pirhov je zabavno predvsem za otroke. Res je, da to vzame nekaj več časa, vendar je to za njih celo doživetje, zato jih poskusimo v pripravo pirhov aktivno vključiti. Nekaj od spodnjih idej je lahko zelo enostavnih in zabavnih. Zdaj pa veselo na delo in uživajte ob ustvarjanju!

 

Tradicionalno barvanje pirhov s čebulo

1. Najprej pripravimo rastline, ki bodo služile za odtise, zato se z otroki se odpravimo v gozd in naberemo cvetlice, vejice, listke, travo. 

2. Olupke rdeče čebule lahko kupimo v trgovini, jih hranimo od čebule ali pripravimo golaž za družinsko srečanje in otroci aktivno sodelujejo pri lupljenju čebule.

3. Olupke damo v vodo, ki se med tem, ko pripravljamo ostalo, že nekoliko obarva. Več kot pripravimo olupkov, bolj intenzivna bo barva.

4. Jajca pred kuho operemo in osušimo, da odstranimo morebitno umazanijo.

5. Izberemo rastline, ki bodo posamezno jajce okrasile. Izbiro prepustimo otrokom.

5. Eden zabavnejši del je, da jajca z rastlinami zapakiramo v najlonke, nogavice kakršne ima tudi mami v omari. Da je poraba le teh manjša, jih lahko razrežemo. Nato najlonko enostavno zavežite, lahko si pomagate tudi z elastiko ali vrvico.

6. Ko so jajčka pripravljena, jih kuhamo na zmernem ognju cca 30 minut, da se lepo obarvajo. 

7. Ko se ohladijo, najlonske nogavice in rastine sčistimo z jajc in jih postrežemo. Za večji sijaj lahko pirhe remažemo z jedilnim oljem.

 

 

Enostavni in barviti pirhi z otroškimi flomastri

1. Za pripravo potrebujemo super pralne otroške flomastre, bela jajca, papirnate prtičke (podloga za torto), elastike in razpršilko za vodo.

2. Bela jajca skuhamo v vodi, kateri dodamo 3 žlice kisa. Kis poskrbi tudi, da se označbe na jajcih izperejo. Pirhi pa bodo bolj živahno obarvani.

3. Papirnate prtičke obarvamo s flomastri, izberemo kombinacijo 2 ali 3 barv. Če želite, da so barve bolj polne, naj bo med barvami čim manj prostora.

4. Osušena in ohlajana jajca zavijemo v papirnate prtičke, zapremo z elastiko ter poškropimo z vodo. Škropljenje je otrokom zelo zabavno. Da se barve lepo prelijejo, je pomembno, da so prtički res dovolj namočeni.

5. Jajca odložimo ločeno drugo od drugega in počakamo, da se posušijo. Postopek sušenja lahko nekoliko pohitrimo z uporabo fena za lase.

6. Jajca previdno odvijemo in pripravimo v košarico.

 

 

 

Vedno priljubljeni med otroci - pirhi z nalepkami

Hitro pripravljeni in vedno zabavni so pirhi z nalepkami. Če ste naveličanih tradicionalnih nalepk za pirhe, lahko letos preizkusite srebrne in zlate enobarvne nalepke Pickart Design.

1. Potrebujemo le jajca in nalepke. Kakšne barve jajc izberete je vaša odločitev, lahko bela ali klasična ali jih celo pred lepljenjem obarvate.

2. Jajca skuhamo in ohladimo.

3. Na ohlajena jajca nalepimo nalepke, jih dobro pogladimo in jih postavimo v dekorativno košarico.